Dün instagramda ilginç bir yazıya denk geldim. Profilin sahibi bazı sağlıklı tarif hesaplarına –ben de dahil- vermiş veriştirmiş. Ayrıntılı olarak yazmayacağım ama çok, çok ayıpladığımı söylemem gerekiyor. Tanımadığım birinin benim ve çoğu arkadaşımın emeklerine bu şekilde içlenmesi, oturup uzun uzun aşağılayıcı yazılar yazması beni çok rahatsız etti.
Bu aldığım ne ilk eleştiri, ne de son. Önceleri üzülürdüm ama zaman geçtikçe insan alışıyor tabii. Bu yazıyı yazmamın sebebi ise insanların açığını yakalamaya, eksikliklerini bulmaya çalışmanın, küçümsemek, kötülemek, karalamak gibi davranışların bu kadar moda olması. Hiç tanımadığınız insanlar hakkınızdaki çirkin fikirlerini binlerce insanla paylaşmakta sakınca görmüyorlar. Emeğinizi karalayarak kendilerinin ne kadar harika ve bilgili olduğunu ima ederek rahatlamaya çalışmaktan çekinmiyorlar.
Biliyorum ki herkes kendince emek harcıyor, bir farkındalık yaratmaya çalışıyor ve beğenmesek bile herkesin emeğine saygılı olmak zorundayız.
Benim bu tür kişilere tavsiyem insanlarda kusur aramak yerine daha çok çalışıp daha iyisini üretmeye bakmalarıdır. Takipçilerinizin, okuyucularınızın gözünde değer kazanmak için diğerlerini kötülemek yerine emeğinizle öne çıkmaya çalışmak bence en doğrusu.
En önemlisi, bu bir yarış değil ki… Bu hırsın sebebi ne?
Oof of.
Neyse, kısa kesip vişne suyuna geliyorum. Meyve suyu biz diyabetli çocuk annelerinin hayatında önemli bir yer taşıyor. Çünkü hipoglisemi, yani kan şekeri düşüklüğü hayatlarımızın önemli bir parçası.
İnsülin çocuğumuzun hayatını kurtarır ama maalesef çok tehlikeli bir ilaçtır. Kontrolü yoktur. Eğer dozaj fazla gelirse kan şekerini aşırı şekilde düşürebilir. Bu gibi durumlarla karşılaştığımda anında müdahale edebilmek için ben yanımda sürekli vişne suyu taşırım mesela. Okulda yaşanabilecek acil durumlar için de hemşiremizin odasındaki buzdolabında City Farm organik vişne suyu bulunduruyoruz.
Evde daha önce pek fazla meyve suyu yaptığımı söyleyemem. Ancak okuyucularımdan Tuğçe Hanım’ın tarifi o kadar hoşuma gitti ki buzluktaki vişnelerimden bir kısmını bu tarife ayırmaya karar verdim. Sonuç bildiğiniz vişne suyu!
Uyarmam gerekiyor, bu tarifi hipoglisemi tedavisinde hiç kullanmadım, o yüzden denemenizi önermiyorum.
Rafine Şekersiz Vişne Suyu
Hazırlık Süresi: 20 dk
Pişirme Süresi: 30 dk
Servis: 1 lt vişne suyu
Tarif için okuyucum Tuğçe Saatçi hanıma teşekkürlerimi sunarım.
İçindekiler:
½ kg vişne
1 lt içme suyu
Tatlandırmak için dilediğiniz kadar hurma*
2-3 adet çubuk tarçın (isteğe bağlı)
Yapılışı:
1-Vişneleri yıkayın. Hurmaların çekirdeklerini çıkarıp dilimleyin. Orta boy bir tencereye tarçınla birlikte yerleştirin. Üzerine su ekleyip orta ateşte yarım saat pişirin.
2-Kapağını kapatıp hurmanın tadının geçmesi için yarım saat dinlendirin.
3-Soğuduğunda süzün, şişe/kavanoza koyup buzdolabında saklayın.
Notlar:
*Ben vişneleri hurma ile birlikte pişirmek yerine ılıkken hurma şerbeti ekleyerek tatlandırdım. Hurma şerbetinin tarifini Temel Tarifler bölümünde bulabilirsiniz.
Comments (16)
sıla hanım diyabetliye verirken nasıl yapıcaz sizce yani yemekte bir su bardağı içebilirmi mesela yada ara öğünde uygun olurmu … vişnenin kendi meyve şekeri ve hurma beraber çok ağır gelirmi acaba…
bence meyve yerine 1 su bardağı içirebilirsiniz
Merhaba Sila hanim. Sizi yeni kesfeden okuyucularinizdanim. Sizi elestiren veya kotu sozler soyleyenleri anlamak mumkun degil. Ben ve benim gibi bir suru insana verdiginiz recetelerle umut oldunuz bence. Bu diyete yeni gecenlerdenim ve saskin tavuk gibi dolanirken sizi buldum. Cok tesekkur ediyorum. Yolunuza devam edin bizler de takip edelim. Kitabinizi sabirsizlikla bekliyorum. Sevgiler
çok teşekkür ederim 🙂 hazımsızlık işte başka birşey değil. sevgilerimle
Supersiniz.
teşekkürler çok naziksiniz 🙂
Nasıl oldu? Gerçekten beğendiyseniz ne mutlu… Çok teşekkürler 🙂 Ben de hurma şerbeti ile deneyeyim bir daha ki sefere…
çook beğendik çok teşekkür ederiz 🙂
Ne kadar hurma kullandınız? Ne kadar tatlı oldu? Yazdıklarınız için teşekkürler 🙂
şu an hatırlamıyorum maalesef. sevgiler 🙂
merhabalar bende son 10 gündür rafine şeker un vs kullanmıyorum ve tarifleriniz çok işime yarıyor fakat sormak istediğim evde kendim ekşi yeşil eriği kaynatarak aynı yöntemle erik suyu yaptım sıfır şekerli. öğünlerimde bunu içmem problem olur mu sizce veya siz hiç denediniz mi?
maalesef hiç denemedim, afiyet şifa olsun hepsi
Merhaba,
Sitenizi ve tariflerinizi yeni kesfedenlerdenim. Paylasimlariniz icin tesekkurler. Şekerli yiyeceklerden kaçinarak cocuklarina birseyler yedirmeye calisan annelere uzayli gozuyle bakilan bir ortamda isiniz zor gercekten. Okullara alerjik, hasta, raporlu gibi yalanlar soylemek zorunda kaliyoruz bazen..Sizi tebrik ediyor ve şifalar diliyorum.
Visne suyu tarifini denedim ve inanilmaz güzel oldu. Cok tesekkur ederim. Aynisini elma icin de denemeyi düşünüyorum..umarim o da olur..
Kolay gelsin…
ben teşekkür ederim sizi çok iyi anlıyorum. işimiz zor ama en azından doğru yoldayız.
Merhabalar vişne suyu yaptım müthiş oldu.. fakat suyu az eklemişim su ekleyip yeniden kaynatsam mı yada içerken bardaklaramı su ilavesi yapayım bilemedim yardımcı olurmusunuz??
içerken ekleyebilirsiniz