AIP Kuruyemişsiz Paleo Sütsüz Vegan Yumurtasız

AIP Hindistancevizi Yoğurdu


AIP diyetine başlayacağım günler yaklaştıkça hazırlıklarım son hızla sürüyor. Biliyor musunuz bilmiyorum ama AIP diyetinde tüm tahıllar, tüm süt ürünleri, tüm fındık fıstık türevleri, tohumlar, yumurta, nightshade familyası (domates, biber, patlıcan, patates gibi) yasak. AIP bir eliminasyon diyeti aslında. Vücudunuzun tepki verebileceği ve enflamasyona sebep olabilecek her şey en az 2 ay süreyle yasak. Sonrasında -bağırsak floranızı iyileştirdikten sonra- yavaş yavaş bu gıdaları vücuda tekrar tanıtmaya başlıyorsunuz. Tıpkı ek gıdaya geçen bir bebek gibi her yeni gıda tanıttığınızda en az 3 gün bekliyor ve vücudunuzun tepki verip vermediğinden emin oluyorsunuz.

Bizde çoğu kişi burun kıvırıyor ama yurt dışında, özellikle otoimmün hastalıkları olanlar arasında bu diyet oldukça yaygın. Başarı hikayelerini okudukça daha da motive oluyorum. Haşimoto tiroidi başta olmak üzere çok çeşitli otoimmün hastalıklarını yenenler, remisyona girmesini sağlayanlar mevcut.

Diyette izin verilen yiyeceklerin başında ise işlenmemiş et ürünleri, kök sebzeleri, nightshade familyasına ait olmayan sebzeler, yeşil yapraklı sebzeler, fermente gıdalar, bol kemik suyu,  früktoz oranı düşük meyveler, hindistan cevizi unu geliyor.  Her baharatı tüketemiyorsunuz. Dışarıda yemek yemek neredeyse imkansız. Feci zor.

Bu arada Ekim ayı için hazırlıklarım ne diye soracak olursanız söyleyeyim, ufak bir derin dondurucu aldım. Çekmecelerinden birini früktoz oranı düşük yaz meyveleri ile doldurdum. Bunun dışında stok yaptığım diğer ürünler kemik suyu yapmak için kemik ve çeşitli et ürünleri, hindistancevizi, hindistancevizi unu, tapyoka nişastası. AIP diyeti bir çok karbonhidratı kısıtladığı için tatlı patates belli başlı karbonhidrat kaynağımız. Tapyoka nişastası ise tabii abartmadan kullanılıyor ve harika bir kıvam verici olarak mutfakta yerini alıyor.

Yoğurdun eksikliği benim için çok zorlayıcı, bu yüzden daha önce yayınladığım hindistancevizi yoğurdunu fazla zahmetli ve pahalı bulduysanız yalnız değilsiniz. İşte bu noktada bu tarife geliyoruz. Bu tarifte en sevdiğim şey bol ve kıvamlı bir yoğurt elde edebiliyor olmak. Özellikle de ev yapımı hindistancevizi sütü ile yoğurt yapabiliyor olmak oldukça ideal. Kıvamı puding gibi olduğu için özellikle kahvaltılarda  ve ara öğünlerde yapılabilecek harika şeyler geliyor aklıma.

Umarım her şey planladığım gibi gelişir de alnımın akıyla, ve  istediğim kadar sağlıklı olarak çıkarım bu işin içinden.

Bu arada bugün adı lazım olmayan farklı bir doktora gitmek gibi bir hata yaptım. Yaptırmak istediğim testleri söylediğimde “Ben zaten haşimoto takibi yapıyorum, T3 ve T4 bakmak yeterli bu kadar teste hiç gerek yok.” dedi. TSH bakması gerektiğini bile bilmiyordu yani. İkna olacak gibi de değildi.  Onlara da bakmayın gerek yok o halde diyerek çıktım. Gerçekten inanamıyorum. İnanamıyorum.

Şimdi tarife geçebiliriz.




Hindistancevizi Yoğurdu (AIP Usulü)

Yapılış Süresi: 36 saat

cleanplates.com’un Coconut Yogurt with Tapioca tarifinden uyarlanmıştır.

*

İçindekiler:

1 litre ev yapımı hindistancevizi sütü

1 çorba kaşığı bal ya da akçaağaç şurubu

1 adet probiyotik kapsül*

4 çorba kaşığı tapyoka nişastası**

Yapılışı:

1-Hindistancevizi sütünü ısıtın. Tapyoka nişastasını ekleyip puding kıvamı alana dek çırparak pişirin.

2-Karışımın parmağınızın dayanacağı ısıya gelene dek ılınmasını bekleyin.

3-Ilındığında probiyotik kapsülü açın ve içindeki tozu karışıma ekleyin. Bir çorba kaşığı balı da ekleyin. Homojen olana dek karıştırın.

4-Karışımı cam bir kaseye veya toprak bir çömleğe dökün. Kapalı fırının içine koyup kapağını kapatın. 36 saat bekletin***. Yoğurt ekşiliğine ulaştığında kavanozlara paylaştırıp buzdolabında saklayın. Bir hafta içinde tüketin.

Notlar:

*İlaç ismi vermekten hoşlanmıyorum ama özelden o kadar çok soru geliyor ki bu sefer yazacağım: probiyotik kapsül olarak Probien kullandım.

**Tapyoka nişastasını hammaddeler.com’dan aldım. NOT: Hammaddeler.com’dan aldığım Tito marka tapyoka nişastasında çapraz bulaşma ihtimali var, Çölyaklılar aman dikkat

***Oda ısısına ve mevsime göre süre değişecektir.

Comments (20)

  • Bahsettiginiz diet gaps diyetinin ana mantigina benzemiyor mu? Ben direkt onu animsadim okurken. Gaps uyguladiniz mi peki daha önce?

    Cevapla
    • hayır uygulamadım çünkü süt ürünü tüketmemem gerekiyor. haşimotonuz varsa aip en doğru seçenek.

      Cevapla
  • Merhaba, Kan gurubuna gore beslenme takvimiyle ilgileniyor musunuz? Beslenme Programınızı bununla birleştirerek ve Dr. Aidin Salih in önerilerini de dikkate alarak Programınızı duzenlediginizde çok daha iyi sonuçlar alacaginizi umuyorum, kitabini okumadiysaniz nacizane tavsiye ederim.

    Cevapla
    • çok teşekkür ederim 🙂

      Cevapla
  • Merhaba tarif için çok teşekkürler. Ev yapımı Hindistan cevizi sütü nasıl yapılıyor onu da yazabilir misiniz?

    Cevapla
    • merhaba, tarifler –> içecekler bölümünde, çok sevgiler 🙂

      Cevapla
  • Bende de haşimoto çıktı ve doktor selenyum hapı verdi kullanmam için. Ama yazdıklarınızdan anladığıma göre, sandığımdan daha önemli bir hastalıkmış. Süt ürünü kullanmamak mı gerekiyor? 🙁

    Cevapla
    • süt ürünü enflamasyon yaptığı için kestim. Facebook üzerinden Hashimoto Tiroidi Hastalığı grubuna üye olun çok güzel yazılar var

      Cevapla
  • Kapali firindan kastiniz nedir? Amac sadece kapali bir yerde tutmak mi? Yoksa ısı mı gerekiyor?

    Cevapla
    • kapalı bir yer evet, ısı gerekmiyor

      Cevapla
  • Baska bir ülkede yasiyorum.Nisasta olmasa olur mu sizce?

    Cevapla
    • çok sulu olur. jelatin bulabiliyorsanız onunla da koyulaştırabilirsiniz

      Cevapla
  • Merhaba, yoğurdu yaptım, Çok güzel oldu, tarif için teşekkürler. Hindistancevizi sütü ya da yağından labne/peynir yapmayı denediniz mi ?

    Cevapla
    • hayır denemedim, begenmeyecekmişim gibi geliyor

      Cevapla
  • bu yoğurdu şimdi yapmak istersek saat ne olmalı gene fırının içine koyulabilir mi üstünü birşeyle sarayım mı

    Cevapla
  • Merhaba Sıla hanım tito marka nasıldır fikrinizi alabilir miyim

    Cevapla
    • başka marka yok zaten ülkemizde maalesef

      Cevapla
  • Merhaba Sıla hanım
    Ketojenik besleniyorum o yüzden bal ve tapyoka kullanamayacağım.Tapyoka yerine jelatin tamam ya bal yerine ne olabilir?

    Cevapla
    • balı hindistan cevizi sütünde olmayan laktozun yani süt şekerinin yerine koyuyoruz, yoğurda dönüştüğünde zaten tükenmiş oluyor, kısacası bal kullanabilirsiniz

      Cevapla
  • Sila Hanim merhabalar.

    Ben de sizin gibi AIP`ye basladim 3 gun once cunku yaklasik 15 senedir hidradenitis suppurativa olarak adlandirilan gecmeyen yaralarin leaky gut sebebiyle olduguna kanaat getirmis bulunmaktayim. Yurtdisinda yasamaktayim ve burada Hindistan cevizi yogurdu bulmak zor degil ama organik olani yine de gramajina gore pahali diyebilirim. O yuzden bu yogurdun yapimini arastirmaya basladim ve sizin sitenize denk geldim.

    Isin bu yonunu hic dusunmemistim ama yogurt yapimini arastirirken yabanci sitelerde icerdigi “saturated fat” oraninin inek sutu ile yapilan yogurda kiyasla oldukca yuksek olmasi sebebiyle ihtiyatli tuketilmesi gerektigini soyluyorlar. Bense nasil olsa coconut ile yapiliyor, sagliklidir mantigiyla marketten aldigim 300 gr`lik yogurdu bitiriyordum gun icinde. Fakat kutusunun ustunu kontrol ettigimde inek sutu ile yapilmis yogurdun 100 graminda 6 gr saturated fat varken coconutta bu 22 gr. Ki gunde maksimum 16 gr alinmasi serbest diye biliyorum kalp sagligi icin. Sizin bu konudaki fikrinizi ogrenmek istedim. Cunku kimileri hayvansal kaynakli saturated fat ile bitkisel kaynakli olanin ayni zarar derecesine sahip olmadigini dusunuyorlar. Coconut da bitkiden sayilabilecegi icin(zira nut grubuna dahil olsaydi AIP diyetinde serbest olmazdi) daha az zararli olmali diye dusunuyorum ama internette net bir bilgi bulamadim acikcasi, cok fazla karsit gorus var. Bu konuda fikrinizi ogrenebilirsem cok sevinirim. Sevgiler. Sevil…

    Cevapla

Write a comment