Mercimek köftesi benim şahsi favorilerimdendir. Ve göreceğiniz üzere hiçbir zaman bu kadar sağlıklı olmamıştır sanırım. Midenizi rahatsız etmiyor, şişirmiyor. Glutensiz ve düşük karbonhidratlı. Üstelik bu tarif çocuklara karnabahar yedirmek için oldukça akıllıca bir yöntem. Karnabahar mercimeğin ağır denebilecek karbonhidrat yükünü de harika bir şekilde dengeliyor. Tek kelimeyle enfes. Yılbaşı sofranıza, unsuz yılbaşı pastamın yanına ne de güzel yakışır…
Karnabahar Bulgurlu Mercimek Köftesi
Yapılış Süresi: 40 dk
Servis: 40 adet
İçindekiler:
1 su bardağı mercimek
1 orta boy karnabahar
½ su bardağı zeytinyağı
1 demet taze soğan
2-3 diş sarımsak
½ su bardağı domates salçası
Dilediğiniz baharat, yeşillik
Kaya tuzu
Yapılışı:
1-Mercimeği karbonatlı suda 18 saat bekletin, yıkayın, bol su ile haşlayın. Tel süzgeçe aktarın, üzerine tahta bir kaşıkla bastırarak çok iyi süzün ve bir kenara ayırın. Bütün suyunu süzdürmeniz çok önemli, çünkü karnabahar bulgurumuzun normal bulgur gibi su çekme özelliği yok.
2-Karnabaharı yıkayın, çiçeklerini mutfak robotunda ince bulgur iriliğinde çekin.
3-Karnabahar bulgurunu zeytinyağında kısık ateşte rengi değişene ve tüm suyunu atana dek karıştırarak soteleyin.
4-Karnabahar ve mercimeği geniş bir kapta birbirine harmanlayın. Tuz ve salçayı da ekleyip birkaç dakika yoğurun.
5-İnce kıyılmış yeşil soğan, sarımsak rendesi, dilediğiniz baharat ve diğer yeşillikleri de karışıma ekleyip birkaç dakika daha yoğurmaya devam edin.
6-Karışımdan parçalar koparıp avucunuzda sıkarak köfte şeklini verin. Servis tabağına dizin, ılık veya soğuk servis edin. Afiyet olsun.
Comments (6)
Yaratıcı ve güzel bir tarif, elinize saglık :)) Kilo vermeye çalışan biri olarak kalorisi düşük, lezzeti yerinde yemekler yapmaya ve yemeye özen gösteriyorum. Bundam ötürü sizin bazı tarifleriniz tam benlik :))) Benim gluten allerjjim olmadıgı için bu tarife 1/2 su bardağı bulgur ekleyerek yapmayı düşünüyorum bakalım nasıl olacak?
Sizin glutensiz tercih nedeninizi de merak ettim. Sizin veya kızınız Bade’nin allerjisi olabilir diye tahmin ediyorum ama bugday unu kullanmamak da bir neden olabilir :)) Çok sevgiler…
teşekkür ederim:) tahıl, özellikle de buğdayı mümkün olduğunca kullanmamayı tercih ediyorum çünkü Taş Devri Diyeti felsefesine göre insanların fizyolojisine uygun değil ve bir çok hastalığa sebep olduğu söyleniyor. Şimdiden afiyetler olsun
karnıbaharı haşlasak olur mu , çünkü sotelesek hemen pişmez ki
yok olmaz çok kötü olur
Tüm samimiyetimle :)) “Deli kız” diyesim geldi (bir kız kardeşe takılır gibi elbette)
Karnabahar bulguru..kesinlikle çok zeki ve üretkensiniz. Hayran olmamak elde değil.
hahaha 🙂 alınmadım elbette. sevgiler çok