“Aaaa ben bu çayı biliyorum” dedi annem. “Bir dilek tutup mayayı üç kişiyle paylaşıyorsun, dileğin gerçek oluyor.”
Dilek konusunu bilemeyeceğim ama ben Kombucha, ya da bizdeki adıyla Kombu çayını çok seviyorum. Klasik çay, çok sevdiğim bir şey değil. Kahve de fazla içemiyorum, dokunuyor. Kombu çayı ise bu sıcak havalarda ilaç gibi geliyor.
İnternet üzerinde Kombu çayı ile alakalı binlerce makale var. Tarihinin çok eskiye, 2000 yıl öncesine, Çin’in Tsin hanedanına dayanan ve adına hayat iksiri denilen bu içecek aslında özetle şekerli çayın kombucha mantarı ile fermente edilmesi ile elde ediliyor. Soğuk tüketilen, tatlı ekşi, hafif sirkemsi bir tadı var.
Hiçbir yiyecek veya içeceğin mucizevi etkileri olduğuna, hatta her gıdanın her bünyeye iyi gelmediğine inanan biri olarak mümkün olduğunca ölçülü tüketmeye gayret ediyorum. Günde bir çay bardağından daha fazla içmemeye de özen gösteriyorum.
Sindirimi kolaylaştırdığı, kanseri önlediği, bağırsak florasını düzenlediği, vücutta detoks etkisi yarattığı gibi bilgilerin yanı sıra aşırı tüketiminin candida üremesini artırdığı biliniyor. Hamilelere önerilmiyor. Ayrıca yapılışı sırasında zararlı bakterilerin oluşmaması için de çok dikkat etmek gerekiyor.
Kısacası, her şeyde olduğu gibi kombu çayını da ay aman çok sağlıklıymış diye düşünüp bardak bardak tüketmemek gerekiyor. Mesela GAPS diyeti giriş aşamasında kombucha tüketimine izin verilmiyor.
Bu konuyu açıklığa kavuşturduğumuza göre bu tarif de hoş, lezzetli ve fermente bir içecek tarifi olarak blogda yerini alsın istedim. Afiyet olsun.
İçindekiler:
2 litre su
150 gr toz şeker*
1 su bardağı kombu çayı
3 çorba kaşığı çay
1 çorba kaşığı yeşil çay** (opsiyonel)
Kombucha mantarı
Gerekli ekipman:
İnce bir tülbent
3 litrelik cam kavanoz
Ağzını bağlamak için lastik
Yapılışı:
1-Çelik bir tencerede 2 litre suyu kaynatın, içine şekeri ekleyip eritin. Eridiğinde çayı ekleyip 15 dk demleyin. Süzün.
2-Çay iyice ılındığında***içine kombucha mantarı ve 1 su bardağı kombu çayını ekleyin. Kavanozun ağzını tülbent ve lastikle kapatın, direkt güneş ışığı almayan ılık bir yerde 10-30 gün mayalanmaya bırakın. Ne kadar uzun süre fermente olursa o kadar keskin ve sirke benzeri bir tadı olacaktır.
3-Oda sıcaklığına bağlı olarak fermentasyon daha çabuk veya daha yavaş da olabilir. Mantar kavanozun içinde veya üzerinde yüzebilir. Bu normaldir. Ana mantara ek olarak kavanozun ağzında jel görünümlü bir tane daha bebek maya oluşacaktır.
4-Kombucha dilediğiniz tada ulaştığında kavanozun ağız kısmında oluşan bebek mayayı ve ana mayayı temiz olmasına çok dikkat edeceğiniz ellerinizle çıkarıp bir dahaki fermentasyonda kullanmak üzere bir miktar kombu çayı ile birlikte buzdolabında saklayın.
5-Süzülen kombu çayınızı şimdi çeşitli meyvelerle tatlandırabilir veya sade tüketmek üzere şişeleyip buzdolabında saklayabilirsiniz.**** Ben bu sefer çayımı süzdükten sonra içine elma, zencefil ve limon dilimleri ekleyip 2-3 gün daha mayalanmaya bıraktım.
Notlar:
*Yerine hindistancevizi şekeri de kullanabilirsiniz. Mayalanma sürecinde şeker maya tarafından tüketilip parçalanıyor evet, ama yine de içinde bir miktar şeker kalıyor. Mümkün olduğunca uzun fermente edilirse şeker miktarı da o kadar azalacaktır.
**Yeşil çay zorunlu değil, ama çayın antioksidan etkisini artırmak için önerilir.
***Sıcak çaya kombucha mantarını koyarsanız mantarınız ölür.
****Ana mantar kahverengiye dönüştüğünde kullanılmaz hale gelir. Yerine açık renkli bebek mantarları kullanınız.
Kaynak :
draxe.com/7-reasons-drink-kombucha-everyday/
clinicaladvisor.com/alternative-meds-update/kombucha-causes-more-harm-than-good/article/358965/
www.phoenixhelix.com/2013/03/25/kombucha-myths-vs-truths/
Comments (10)
Kombi mantarın nerden temin edebilirim ve çayını? Aktarılarak varımdır?
Instagram üzerinden paylaşan ve satan çok hesap var
Merhaba, İçinde şeker olduğu için acaba şeker hastaları için yan etkisi olabilir mi?
şeker miktarına ve hastanın bünyesine bağlı
merhaba bazı tariflerinizi yapıyorum ve beğeniyorum teşekkürler fakat kombuçay hakkında doğru bilgiler edinmenizi öneririm bende kombuçay içiyorum her sabah ve akşam hamileyken de içtim hatta oğlum doğduğu günden beri içiyor ve bende candida yok en önemliside kombuçay ev ortamında çok dikkatli hazırlanmalı mantar gün ışığı asla görmemeli yani mutfağınızda küçük bir laboratuar olmalı bu yüzden evde yapılması hiç tavsiye edilmez size önerim murat selçuk ile görüşmeniz daha çok aydınlanırsınız zira kendisi Türkiye ye ilk getiren kişidir
isterseniz kombucay.com.tr adresinden fazlasıyla bilgiye ulaşacaksınız yaklaşık sekiz yıldır içiyorum mucize içecek diyebilirim
sağlıkla kalın
merhaba, çok teşekkür ederim!
rica ederim 🙂
Merhaba Sıla Hanım. Kitabınıza bayıldım neredeyse her tarifinizi deniyorum. Kombu çayını ben de ilk defa yapıyorum bugün 17.günü süzeceğim umarım sirke haline gelmemiştir. Bir sonraki kombu çayı yapımında hem ana hem bebek mantarı mı koyuyoruz yoksa yine sadece ana mantarı koyup bebek mantarını mı saklıyoruz? Bir de mantarı dolaba kesinlikle koymayın diye başka bir yerde okudum, doğru mudur?
ben dolapta saklıyorum 🙂 anneyi de bebeği de koyuyorum
merhabalar, yazilarinizi keyifle okuyorum, aklınıza, yureginize saglik. antioksidan özelliği açısından siyah çayla yapılan kombuchanın yeşil çayla yapılandan daha iyi olduğuna dair bir akademik araştırma okudum yakınlarda. yazınıza denk gelince sizinle de paylaşmak istedim. guzel gunler