Kaç yaşındayım hatırlamıyorum, ama doğum günümden bir sonraki gün, yani 21 Nisan olduğundan eminim. Henüz kimse uyanmamış. Ayak ucuna basa basa salona gidiyor, televizyonu açıyorum.
O zamanlar sabah çok erken saatlerde çizgi film kuşağı oluyor. Çizgi filmler ise şimdiki gibi değil, hepsi efsane. Şeker kız Candy , Uzay Korsanı Kobra ve Ay Savaşçısı benim favorilerim. Terry Candy’i, Mamoru Usagi’yi öptü öpecek derken karnım gurulduyor, reklamlarda mutfağa koşup bir önceki günden kalan doğum günü pastamdan koca bir dilim kesiyorum kendime. Yanına da annemin ünlü havuçlu turşulu patates salatasından koca bir kepçe. Koca bir bardak da kola koyuyorum. Evet, sabah sabah.
O zamanlar tabii kolanın zararlarından bahseden yok, varsa da bizim haberimiz yok. Glutensiz beslenin, rafine şekerden uzak durun deseler “hö?” deriz. Eh çocuğum bir de tabii. O zamanlar en büyük hayalim ağzına kadar kola dolu havuzundan dev bir pipetle kola içtiğim, odaları cips ve çikolata dolu bir malikanem olması. Bir de bu kadar kolayı içip, bu kadar çok cips ve çikolata yediğimde çok kilo alırım diye düşündüğüm için bir içişte bir anda 10 kilo verdiren zayıflama haplarının icat edilmesi. En azından kilo aldırdığını biliyormuşum demek ki. Bu da bir şey.
O zamanlar hastalıklar bu kadar çok muydu, yoksa ben mi çok küçüktüm? Bilmiyorum. Ama çocukluktan kalan bir alışkanlık olacak, sabah kalkıp bir önceki günden kalan pastaları lüpletmeyi hala çok seviyorum.
Bu sabah kahvaltıda pasta yediğimi de böylece itiraf edeyim. Ama bu gri Pazar sabahında, o glutensiz, rafine şekersiz pastadan yerken o 21 Nisan sabahı bana uzanıp dokunacak kadar yakınmış gibi geliyor. Gözümü kapadığımda eski evimizin salonundaki çiçekli koltuklarda buluyorum kendimi. Sabahları erkenden öten guguk kuşunu bile duyabiliyorum. Penceremizdeki çapraz beyaz demirlerden güneşin ilk ışıklarını görüyorum.
Yiyeceklerin, tıpkı kokular gibi, hafızayı böyle güçlü bir şekilde tetiklemesini hep büyüleyici bulmuşumdur. Benim gibi eski olan, geçmişe dair her şeye kafayı takmış biriyseniz, yiyeceklere olan ilgimi belki de anlıyorsunuzdur. Kokulara ise ayrı bir düşkünlüğüm vardır, öyle bir düşkünlük ki başlı başına onlarca yazıya konu olabilir.
Kısa kesip tarife geliyorum,
Bu pastayı Beylikdüzü Belediyesi’nin İnternet televizyonu için Bade ile birlikte yaptık. Bizim hikayemiz ne zaman yayınlanır bilmiyorum ama böyle keyifli ve eğlenceli bir çekim olacağını tahmin etmemiştim, kendilerine kocaman teşekkürlerimi yolluyorum.
Meyveli Pasta
Hazırlık Süresi: 30dk
Pişirme Süresi: 45 dk
Elanaspantry.com’un Paleo Birthday Cake tarifinden uyarlanmıştır.
İçindekiler:
Pandispanya için
50 gr hindistancevizi unu*
120 gr bal veya hurma/akçaağaç şurubu
7 yumurta
¼ çay kaşığı karbonat
50 gr hindistancevizi yağı (veya saf yağ/ tereyağı)
3 çorba kaşığı kakao veya keçiboynuzu tozu
Bir çimdik tuz
Kreması için
100 gr mascarpone veya labne peyniri**
50 gr süt kaymağı***
2 çorba kaşığı hurma/akçaağaç şurubu veya bal
1 çay kaşığı vanilya özütü
Arası için
Muz ve kivi
Yapılışı:
1-Fırını 150 C’ye ayarlayın.
2-Sıvı malzemeleri çırpın.
3-Ayrı bir kasede hindistancevizi unu, karbonat, tuz ve kakaoyu karıştırın.
4-Sıvı karışımla kakaolu karışımı birbirine karıştırıp homojen olana dek çırpın.
5-Küçük boy kelepçeli kalıbınızı pişirme kağıdı ile kaplayın, oluşan hamuru içine döküp fırına verin.
6-Piştikten sonra soğutun ve enlemesine ikiye bölün.
7-Krema malzemelerini homojen olana dek çırpın, yarısını pastanın içine sürün ve meyvelerle süsleyin. Kalan kremayı pastanın üzerine sürün. Dilediğiniz gibi süsleyip servis edin.
Not:
*Ev yapımı Hindistancevizi unu ile benim kullandığım un bir değil. Hazır hindistancevizi unları sıvıyı sünger gibi emiyor. O yüzden hindistancevizi ununuzu kendiniz yapıyorsanız bu tarifte uygun olmayacağını belirtmek isterim.
**Peynir yerine kaju veya hindistan cevizi kreması kullanılabilir.
***Süt kaymağı yerine kaju veya hindistan cevizi kreması kullanılabilir.
Comments (16)
Ay savaşçısı ve seker kiz candy benim de favorilerimdi 🙂 tarife gelirsek yine harika olmus elinize saglik. Ben de şimdiden oglumun 1 yas dogum gunu icin onun ve arkadaslarinin ve de bizlerin yiyebilecegi tarifleri deniyorum. Cok tesekkurler, tatli Bade ye kucak dolusu sevgiler
aynı kuşaktanız demek ki 🙂 oğlunuzla nice mutlu senelere 🙂
Merhaba, ellerinize sağlık nefis görünüyor. Sizi keşfettiğimden beri herkese blogunuzu öneriyorum, Akla hayale gelmeyecek güzellikte bu sağlıklı ve lezzetli tarifler için teşekkürler 🙂 Çektiğiniz resimler ayrıca güzel, Yemek fotografcılıgı için gittiğiniz kursun adı ve kullandığınız makina hakkında bilgi verebilir misiniz ? Sevgiler
çok naziksiniz, çok teşekkür ederim 🙂 Büfod’un dönemlik eğitimlerine katıldım. Makinam Nikon 🙂
Sıla Hanımcığım,
Hind.cevizi unu ile ilgili dipnotunuzu anlayamadım.
Paket hind.cevizi alıp kahve öğütücüde un haline getiriyorum normalde.
Bu tarif için uygun olan bu mu?
merhaba, o bu tarifte işe yaramıyor. hazır hindistancevizi unu gibi sıvıyı çekmiyor ev yapımı un
Merhaba, Hindistan cevizi unu yerine tam buğday unu kullanabilir miyiz?
merhaba, maalesef
Merhaba,
ketojenik diyet için uygun mudur acaba? içerisinde meyve olduğundan şüpheye düştüm.
bir de anzer balı gibi yüzde yüz doğal balın zararı var mıdır bu tip beslenmelerde. Karadeniz bölgesinde yaşıyorum ve zaten evime giren ürünleri bizzat bağda bahçede ben üretiyorum.(bal,pekmez,sebze,meyve, vb.)
Bilginizi paylaşabilirseniz sevinirim.
Emeğinize ve güzel yüreğinize sağlık.
Sevgiler,
karbonhidrat oranı düşük meyvelerle yapılırsa olabilir. ama ketojenik diyette bal yasak maalesef
Sıla Hanim peki hangi hindistan cevizi unu kullanılacak kaçırdımmı bilemedim yazdıysanız da?
merhaba, hazır olan
Merhaba,bu tarifte badem unuyla Hindistan cevizi ununu karıstırabilir miyiz?
Tesekkurler
merhaba, tabii. öyle bir tarifim var zaten, Unsuz Pasta diye aratabilirsiniz
Ölçüleri birebir uyguladım, tek şikayetim kekim biraz kuru oldu ve kremam da az geldi. Belki de keki azcık ıslatmalıydım. Kullandığım malzemelerle ilgili olabilir. Onun dışında gerçekten çok keyifli bir tarif, pandispanyanın kıvamına inanamadım ?
e tabii klasik pandispanya gibi olmasa da idare ediyor 🙂 afiyet olsun..