Bu yazıya en uygun başlık bu olmalı: Deneyimli bir annenin mutfak notları. Özellikle sosyal medya üzerindeki bilgi kirliliği çoğu kişiyi yanlış yönlendiriyor. O yüzden bu yazıyı yazmak farz oldu.
1-Hindi fümenizin ve pastırmanızın içinde muhtemelen nitrit var. Pastırmanızda da gluten var. (glüten demekten nedense hoşlanmıyorum)
Evet, dışarıdan bakıldığında füme et ve pastırma en az işlem görmüş şarküteri ürünleri olarak algılanıyor. Ancak içindekiler etiketlerine baktığınızda çok fazla miktarda koruyucu ve çok büyük ihtimalle kanserojen olan nitrit maddesini göreceksiniz. Çemeni sıyrılmış pastırma da dahil tüm pastırmaların gluten içerdiğini biliyor muydunuz? Şimdi o pakedi rafa geri koyun ve salam isterim diye ağlayan çocuğunuzu sakinleştirmeye çalışın. Nitrit’in Uğurböceği ile Karakedi’deki kötü adamlardan biri olduğundan, ve salamlara zehir koyduğundan bahsetmek işe yarayabilir.
2-Bakliyat unları
Milletçe içinde buğday unu olmayan hiçbir şey yapamıyoruz sanki. Hamburger köftesinden sebzeye, hatta kebaba bile buğday unu koymaya alışmışız ve herkesi de bu tür beslenmeye mecbur tutuyoruz. Glutensiz mi besleneceğiz ? O halde buğday ununun yerine bakliyat unu koyalım. Böylece aynı şekilde beslenmeye devam edebiliriz.
Mi acaba ?
Daha önce de yazdım. Bakliyatlar lektin içerirler. Lektin de bağırsak duvarına zarar verir. Kuru fasulye, nohut neden gaz yapar sanıyorsunuz ? Bakliyatı organik ve yerli tohum almalı, unlarını mutlaka evde yapmalı, ve tükettiğimiz miktarı da azaltmalı.
3-Kayısı çekirdeği unu badem unu değildir: siyanür zehirlenmesi riski.
“Badem çok pahalı” diye yorumlar geliyor. Kendimden örnek vereyim, ben bir ayda toplam bir kilo bile badem unu kullanmıyorum. Yani badem unu kullanmak sandığınız kadar pahalı değil. Buna rağmen un kullanma çılgınlığı zihni sinir projelerinin pörtlemesine de sebep oluyor. Glutensiz besleneceğim diye kazara nalları dikmek istemeyiz değil mi? Çünkü kayısı çekirdekleri siyanür zehirlenmesine sebep olabiliyor.
4-Marketten aldığınız yeşilliklere dikkat.
Bol bol yeşil yapraklı sebze ve salata tüketmek kendimiz için yapabileceğimiz en iyi şey, ancak bu tür gıdaların en çok tarım ilacı kullanılan gıdalar olduğunu belirtmekte fayda var. Peki ne mi yapacağız ? İmkan varsa kendimiz yetiştireceğiz, organik alacağız, organik pazar gezeceğiz, bahçe ve parklarda çocuklar oynarken biz yabani semizotlarını yolacağız :))) vs…
5-Siyez ununda da gluten mevcuttur. Patateste gluten yoktur.
Siyez ununun diğerlerine göre gluten oranı daha düşüktür ama içinde gluten yine de mevcuttur. Patates gluten içermez. Kesin bilgi.
6-Paleo diyette süt ürünlerine ve bakliyata izin yoktur.
Bizdeki Taş Devri Diyeti süt ürünlerine izin veren Primal diyete daha yakın olsa da asıl Paleo diyette enflamasyona sebep olduğu ve insan bünyesine uygun olmadığı gerekçesiyle süt ürünlerine, bağırsağa zarar verdiği gerekçesiyle de bakliyatlara izin yoktur.
7-Stevia sağlıklı değildir.
SSS bölümünden aktarıyorum,
“Stevia’nın hem erkek hem de dişilerde gebelik önleyici etkileri olduğuna dair kanıtlar bulunmaktadır. Steviosid isimli bir steviol glikositinin dişi farelerde ciddi gebelik önleyici etkisi olduğu, yani Stevia’nın hem östrojen hem de progesteron hormonunu etkilediği görülmektedir.
Başka bir bilimsel çalışmada Stevia ile beslenen erkek farelerde doğurganlıkta azalma, testosteron hormonunda düşüş ve testiküler atrofi (üreme organının küçülmesi ve işlevselliğini yitirmesi) görülmüştür.”
Kısacası, Stevia asla kapımdan içeri giremez.
8-Glutensiz etiketi olan her şey sağlıklı değildir.
Ben bazen eğlence olsun veya kendi kendime “çık çık çık” diye yakınmak için bile etiket okuyorum. Siz de etiket okuyunuz ve okutunuz. Etiketin üzerinde anlamadığınız bir çok kelime göreceksiniz. Elinizdekini rafa geri koyabilirsiniz.
9-Sakatatlar
Bundan yıllar önce doğum kilolarını vermek için gittiğim diyetisyen abla bana verdiği yasaklar listesine sakatatları koymuş. Şimdi karşımda olsa “Bu ne cüreet!”diye bağırıp odayı terkedebilirim. Şaka bir yana, tüm bağırsak iyileştirici diyetlerde (GAPS, AIP, Paleo) sakatat tüketimi teşvik edilir ve önerilir. Bir köşeye atılan ve kimsenin pek yüzüne bakmadığı sakatatların son zamanlarda ne kadar popüler olduğu kuzu ciğerin kilosunun iki katına çıkmasından da belli değil mi ? İşkembe, kelle, paça, böbrek, beyin, yürek, ciğer, kokoreç… haftada en az bir defa, bol salatayla tüketiyoruz. Ooh, şifa olsun.
Başka notlarla, başka yazılarda görüşmek üzere…şimdi jelibon tarifine geçiyoruz.
Sağlıklı Jelibon
Hazırlık Süresi: 1 saat
paleorunningmomma.com’un Tart Cherry Lime Gummy Candy tarifinden uyarlanmıştır.
İçindekiler:
1 su bardağı (bu sefer 240 ml) taze sıkılmış meyve suyu *
4 çorba kaşığı yenilebilir sığır jelatini**
2 veya 3 çorba kaşığı hurma suyu veya tercih edeceğiniz başka bir doğal tatlandırıcı
Yapılışı:
1-Meyve suyunu kısık ateşte ılınıncaya dek ısıtın.
2-Ilınan meyve suyuna jelatin ve hurma suyunu ekleyin, çırpma teli ile homojen olana dek karıştırın.
3-Homojen olan sıvıyı jelibon/çikolata kalıplarına dökün**
4-Buzdolabında 1 saat bekletin, kalıptan çıkarıp servis edin. Kalıptan çıkmıyorsa biraz daha bekletin. Buzdolabında saklayın.
Notlar:
*Ben bolca çilek, küçük bir parça pancar ve çeyrek limonun suyunu kullandım. Elma, portakal, havuç, zencefil, ananas, yeşil sebzeler de kullanabilirsiniz. Ancak küçük bir parça limon mutlaka ekleyin.
**Jelatin bir süper gıdadır. Sağlıksız olarak lanse ediliyor ama tam tersi, bağırsak sağlığı için olmazsa olmaz bir gıda. Serbest gezen sığır jelatini bulabiliyorsanız onu kullanın. Ülkemizde maalesef yok. Ben jelatinimi Metro marketten aldım.
Comments (30)
Çok iyi bir yazı olmuş elinize sağlık ?
teşekkürler 🙂
Elinize saglik rica etsem jelatininizin markasini yazabilir misiniz
yanılmıyorsam markası APM, metro’daki tek marka
Yazılarınız o kadar güzel ki bazen tarife bakmak için girdiğimi unutuyorum, bilgi paylaşımı çok akıcı, tarifler güzel ve paratik teşekkürler..
Merhaba Sıla Hanım, jelibon tarifimizde oldu ? Teşekkür ederim, en kısa sürede denemek istiyorum. Toz jelatin mi
Kullandınız?
merhaba evet 🙂 afiyet olsun şimdiden
Stevianın tadını sevemedim. Verdiğiniz örnekler şaşırtıcı. Dünya Su, toprak ve havanın kirlenmesiyle insanlar kendi kendini yokediyor. .
maalesef. tadı gerçekten de kötü
Merhaba. Uzun zamandır ınstagramda takipcinizim. Jelibon tarifini görünce harikaa diye atladım hemen blogunuza ? çok kolay ve az malzemeli bi tarif vermişsiniz bayıldım. Ama hurma suyunu anlayamadım. Hurma şurubu değil sanırım, yanılıyor muyum? Ya da nasıl yapılıyor öğrenebilir miyim? Çünkü ilk fırsatta denemek istiyorum. Benim ufaklıklar bayılacak ?
Verdiğiniz tüm bilgiler için de sonsuz teşekkürler ?
merhaba, hurma suyu dediğimiz hurma şerbeti aslında. hurmatatmarket.com dan almıştım
Az önceki mesajımı atın çöpe nolur. Blog daki hurma suyu tarifini görmemişim ? ?
Şahane bir paylaşım olmuş, Aklınıza fikrinize ve kaleminize sağlık. Altına imzamı atacağım her kelimesine katıldığım bir yazı, Teşekkür ederim.
@gapsmutfagi @aisozen
ben teşekkür ederim, sevgiler…
merhaba sitenizi yeni keşfettim ve bayıldım :)) jelatin yerine bitikisel kaynaklı agar agar tozu kullanmak hakkında ne düşünüyorsunuz?
merhaba çok teşekkürler 🙂 agar agar hiç kullanmadım maalesef, denersem yazarım 🙂
Sıla hanım harikasınız .. paylaşımlarınıza özellikle Badeciğe ve size hayranım ????maşallah size
çook teşekkür ederim, öpüyoruz 🙂
Aklınıza elinize gönlünüze sağlıl. Elbette Bade’ciğe de.
Jelatinli ürünler kaç gün dolapta saklanabilir.
Bir fikriniz var mı?
en fazla bir hafta. sonra küfleniyor.teşekkürler
merhabalar yine harika bir tarife bade ne kadar da sevinmiştir kim bilir afiyet şifa olsun ben de oğluma yapmak istiyorum yalnız itahl jelatinleri kesim yontemlerinin helal kesime uygun olmaması sebebiyle tüketmiyorum acaba bitkisel jelatinle yapılabilir mi
benim jelatin helal bu arada. bitkiselle de olur bence – ama denemediğimi belirteyim
merhabalar,
dondurulmuş meyve suyuyla da yapabilir miyiz dersiniz? dolapta bir sürü mandalina, nar, portakal suyu var. Eğer olursa süper olur 🙂
olabilir bence
Merhaba, elimde sadece yaprak jelatin var. Sizce kaç yaprak ya da kaç gram yeterli olur. Bir de oda sıcaklığında ne kadar dayanıyor? Eğer fazla dayanmıyorsa meyve püresinden minik pestil rulolarına çevireceğim tarifi, kızımın doğumgünü için minik ikramlıklar olacaklar 🙂
Sığır jelatinde marka tavsiye edebilir misiniz?
Sadece tek bir marka biliyorum, o da Metro markette satılan
Merhaba, ben de siyah uzum ve murdum erikle denedim gayet guzel oldu. Tesekkur ederim. 🙂
Bu arada daha once agar agar ile denemistim ancak hem olmadi hem de kokusu ve tadi berbat agar agarin, bu nedenle yiyemedim maalesef .
Merhaba, tarifi denemek istiyorum. Tatlandırıcı olarak organik pekmez kullansam olur mu? Teşekkürler
olabilir tabii