Ekmekler Kuruyemişsiz Sütsüz Vegan Yumurtasız

Vegan Somun Ekmek

Ergenlik çağında olmalıyım. On üç, bilemedin on dört. Tam isyan dönemleri.

Yaz aylarını yazlık evimizde geçiriyoruz. Ben İstanbul’da, arkadaşlarım ile olmak istiyorum. Ev ise ıssızlığın ortasında bir kule gibi dikiliyor. Geceleri çatı katındaki odamdan geçerek ulaşılan terasta oturuyorum. Balkon pervazında ayaklarımı boşluğa sarkıtıp oturuyorum. Gece gökyüzü bir yaz fırtınası ile aydınlanıyor. Tam karşımdaki deniz boylu boyunca uzanıyor. Yıldırımları gördükçe ürperiyorum.

Annem ve babam bahçe işleri, köpekler, tavuklarla uğraşıyorlar. Televizyon doğru düzgün çekmiyor. Tek eğlencem yazmak ve okumak. Gözlerimi o çatı katında, mum ışığında Baudelaire okurken bozuyorum.

Bir de politik bilincim gelişiyor. Babam her gün eve Hürriyet alıyor. Hürriyet’in şimdiki gibi çöp değil, Hürriyet olduğu yıllar… Efsane köşe yazarlarını keşfediyorum. Bir tanesi özellikle dikkatimi çekiyor. Yazılarını içer gibi okuyorum. Yazdıkları cesur ve vurucu. Ama şiir gibi de. Duygulu. Boğazınızda bir yumru gibi takılıyor. Eşitlik, adalet, laiklik, doğa ve hayvan sevgisi gibi kavramlarla daha bir aşina oluyorum. Ne yazar ama…

Bekir Coşkun.

Yazım üslubumu bile sanırım biraz ondan alıyorum.

Artık ebedi uykusunda. Haberi alınca bir yakınımı kaybetmişçesine ağlıyorum. En çok da hayalini kurduğu o aydınlığı görmeden gitmesine yanıyorum. Güneşin olanca muazzamlığı ile karanlığı yuttuğunu göremeden gitmesine.

Tarife gelirsek,

Beni en az dört gün uğraştırdı bu tarif. Değişik unlarla ve nişasta oranı ile oynadım durdum. Bu göze aldığım bir şey: çünkü yaptığım işin itibarı önemli benim için. Hem hangi unla ne sonuçlar alacağımı görmek eğlenceli ve öğretici oldu.

Aslına bakarsanız mutfak işi basit kimyadan ibaret. Bu tarifin ayrıca istek bir tarif olduğunu belirteyim. Maya, süt, yumurta, kuruyemiş içermediği gibi son derece pratik. Yapacak, yiyecek herkese afiyet olsun. Karabuğday kokusunu sevmeyenler için yulaflı versiyonu da tarife ekledim.

VEGAN SOMUN EKMEK

(helentzouganatos.com’un Yeast Free Gluten Free Vegan Bread tarifinden uyarlanmıştır.)

İçindekiler:

2,5 su bardağı (250 gr) çiğ karabuğday unu VEYA glutensiz yulaf unu

6 silme çorba kaşığı (50 gr) tapyoka nişastası VEYA patates nişastası

1 paket kabartma tozu

2 silme çorba kaşığı psyllium husk (karnıyarık otu tohumu tozu)

1 tatlı kaşığı tuz

2 çorba kaşığı zeytinyağı

350 ml su / yulaf unu kullanılacaksa 300 ml su

(1 su bardağı = 200 ml)

Yapılışı:

1.Geniş bir kaseye suyu ve zeytinyağını koyun. Bir çırpma teli yardımıyla, psyllium’u içinde eritin. Su jelleşecektir.

2.Kuru malzemeleri ayrı bir kabın içinde bir kaşık yardımıyla karıştırın. Sıvı ve kuru malzemeleri birbirine karıştırın ve yoğurarak ele yapışmayan, elastik ve yumuşak bir hamur elde edin.

3.Hamura şekil verip fırın tepsinize yerleştirin. Üzerine zeytinyağı sürün, ekmek jileti ile çizik atın. Önceden ısıtılmış 180C fırında 50 dk pişirin. Soğutun, dilimleyip servis edin.

Notlar:

  • Pişirme süresi fırından fırına değişiklik gösterebilir. Ama bu ekmek en az 45 dk pişirme süresi istiyor.
  • Oluşan hamur tıpkı buğday unuyla yapılan ekmek hamurunun kıvamını alıyor. Psyllium husk glüteni birebir taklit ediyor.
  • Sıvı ve kuruları karıştırırken azar azar eklemeye özen gösteriniz. Yoğururken mutfak tezgahına biraz daha un serpmek gerekecektir.

Comments (3)

  • Tarif icin cok tesekkurler. Tadi cok guzel oldu ama be neyi yanlis yapmis olabilirim? Ekmegimin disi kuru oldu ama ici hamur kaldi, pek kabarmadi. Hamurum biraz sert olmustu. Ondan olabilir mi? Denemeye devam edecegim, tadi efsane 😊

    Cevapla
    • Kendi cevabımı vereyim belki benim gibi sadece karabuğday kullanarak yapmak isteyen vardır. 300 gr karabuğday unu ile aynı su ölçüsünü kullanarak yaptım ve kalıpta pişirdim. Çok güzel bir ekmek oldu tavsiye ederim.

      Cevapla
  • Merhaba bu tarifi yapmak istiyorum ama içinde herhangi bir nişasta kullanamam. Nişastayı çıkardığımda sizce tarifte büyük bir değişim olur mu?

    Cevapla

Write a comment